Mitä on tapahtumassa?

Täysin ennakoimaton turvapaikanhakijavyöry kesällä ja syksyllä 2015 aiheutti sisäministeriön alaisessa maahanmuuttovirastossa poikkeustilan. Maahanmuuttovirastoon perustettiin operatiivinen tilannekeskus, ja poikkeustilannetta ohjaamaan koottiin kriisinjohtamisryhmä. Ryhmään kutsuttiin maahanmuuttoviraston ja poliisin johdon lisäksi SPR. Myöhemmin mukaan tulivat tasavallan presidentin kanslia, valtioneuvoston kanslia ja ulkoministeriö.

Keväällä 2015 turvapaikanhakijoita saapui Suomeen reilu 300 henkilöä kuukaudessa. Elokuussa hakijoiden määrä oli vajaa 3000, syyskuussa yli 10 000. Tornion järjestelykeskus perustettiin syyskuussa 2015. Järjestelykeskuksesta käsin organisoitiin kymmenittäin vastaanottokeskuksia ympäri Suomea. Kun keväällä 2015 keskuksia oli 15, kesän edetessä niiden määrä paisui 140:een.

Maaliskuussa 2016 noin vuoden kestänyt prosessi alkoi olla ohi. Turvapaikanhakijoiden määrä palautui jälleen 400:n henkilöön kuukaudessa. Sitä myöten vastaanottokeskuksia on alettu myös lakkauttaa.

Kuinka on mahdollista koota työyhteisö yhdessä yössä? Kuinka siitä muodostetaan aamuun mennessä toimiva organisaatio? Mitä koko vuosi opetti? Työryhmä Ba lähtee keräämään tätä kokemustietoa neljältä erilaisilta ja edelleen toiminnassa olevilta vastaanottokeskusten työyhteisöiltä.

Lähde:

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin haastattelu HS viikko 24/2016, A 36-38